Ismétlés a tudás anyja, sok-sok ismétlés az IZOMTÖMEG anyja... úgyhogy ismételjük át még egyszer, hogy mi is a guggolás.

„A guggolás lényege, hogy a csípő-, térd- és bokaízületekben létrejövő mozgások segítségével ereszkedünk és emelkedünk. Az ezekben az ízületekben létrejövő mozgások mértéke a tényezők két nagy csoportjától függ. Az ember egyéni anatómiájától és a konkrét guggolás variációtól.”

A guggolással kapcsolatos mítoszokat kiveséző sorozatom előző részeiben már volt szó a térdek és lábujjak viszonyáról, valamint arról, hogy érdemes, vagy szükséges e Oravecz Coelho mélységekig ereszteni sejhajunkat. Következzék a harmadik leghírhedtebb guggolás mítosz, remélem ezzel már sikerült annyira tisztába tenni ezt a témakört, hogy mindannyian úgy fogunk aludni, mint egy kisbaba... mélyen, nyugodtan és nem hangosan sírva, magunk alá piszkítva... hova gondolsz ember?

nyito3.jpg

A babák és a guggolás


Rengeteg oldalon olvasható, hogy a "guggolás az egyik legtermészetesebb mozdulatunk, a baba még tudja, de felnőtt korára elfelejti". Sajnos, attól még, hogy egy összetett mondat egyik része igaz nem vonja automatikusan maga után azt, hogy a mondat többi része is igaz lesz. Miért guggol egyáltalán le a baba? Mi számára a guggolás?

Kérem tisztelettel, azért guggol le a kisbaba mert vagy megpihenne a rohangálásban, vagy valami érdekesebbet talál a földön, amit megnézne, amivel esetleg játszana, vagy szülei legnagyobb "örömére" felkapna és a szájába venne. Ehhez semmi mást nem csinál, mint egyszerűen elernyeszti a lábait és hagyja, hogy a gravitáció lehúzza. Zsupsz, és lent is van... mi meg bezzeg mobilizálunk, aktiválunk, dolgozunk légzésünk mechanikáján és mindenféle hasonlatokat találunk ki, hogy rávezessük magunkat a biztonságos és hatékony mozgásra. A babának tényleg jobban megy... vagy micsoda?

A babák nem felnőtt emberek


Nah, ezt ki gondolta volna, ugye? :)

Ennek ellenére sokan megfeledkeznek erről az egyértelmű információról, pedig ez a kulcsa, hogy  megértsük, hogy miért is nem tudunk úgy guggolni, ahogyan a kisbabák. Egyszerűen azért mert ők még nem érett, „kifejlett” felnőtt emberek.

Anatómia és antropometria


Itt az idő, hogy kicsit belemásszunk az anatómiába, biomechanikába és összevessük a méreteket, testarányokat egy kisbaba, idősebb gyerek és egy felnőtt között.

  1. Teljes testéhez viszonyítva mind méretben és tömegben is sokkal nagyobb egy baba feje, felsőteste.

Ezeket a paramétereket a guggolás mechanikájára alkalmazva azt kapjuk, hogy a kisbaba guggolása olyan, mintha egy felnőtt ember serleg vagy mellen guggolást végezne. Testsúlyuk nagyobb része van elől, ami könnyebben egyensúlyban tartja a „hátraülést”, így nagyobb mélységet is elérve. Bezzeg mi felnőttek farnehezebbek vagyunk... most nem kövéreztelek le, ne sértődj meg kérlek.

aranyok.png

Emlékszel még az előző cikkben az összehasonlító fényképre a két hölgyről? Azonos magasság, különböző felsőtest és alsótest arányok, más mélységű guggolás, más mértékű előredőléssel.

Nos, ha megnézzük hogyan változik korral átlagosan a teljes testmagassághoz viszonyítva a felsőtest és alsótest aránya, akkor érdekes dolgot figyelhetünk meg. A kisbaba olyan, mint a bal oldali hölgy, hosszú felsőtest és rövid comb. Így arányaiban rövidebb virgácsokkal kényelmesebb a mély guggolás.

testmagassaglabarany2.png

Népességekre lebontva, hogy hogyan változik korral az ülő magasság és teljes testmagasság aránya [1].

ilovesquatratio.jpg

Forrás: http://www.andrewheming.com/2016/03/squat-right-for-your-body-type.html

  1. Egy kisbaba gerincében habár már fellelhető a kettős S alakzat, ezeknek az íveknek a teljes kifejlődéséhez évek kellenek.

gerincfejlodes.jpg

Ezt azért is fontos kiemelni, mert ez szoros összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy a kisördögök izmainak tónusa, és így a különböző ízületek mobilitásának és stabilitásának viszonya még más, mint a növekedési folyamat befejezésekor.

  1. Egy növekvő szervezetről beszélünk, ahol a csontosodás még koránt sem fejeződött be.

A helyzet az, hogy egy embernek babakorban több csontja van, mint felnőtt korában. Például a medence 3 csontja nem fuzionált még, a csípőízület maga sem alkalmazkodott teljesen a felegyenesedett, kétlábon járáshoz, a csípőízületi árok (acetabulum) is sekélyebb (a mélyebb acetabulum nagyobb teherbírást tesz lehetővé, de csökkenti a rendelkezésre álló mozgástartományt).

A fenti pontok összességéből az adódik, hogy a kisbabák a még folyamatban lévő csontosodás miatt olyan mélységekbe tudnak leguggolni, ahova felnőtt korba már nem biztos, hogy fizikailag képesek lesznek, plusz nem dőlnek hátra, mert a fejük, felsőtestük olyan módon helyezi előrébb a súlypontjukat, ahogyan például egy kettlebell a serleg guggolás során a felnőttét.

Általános erő, egészség

A guggolás egy nagyon ÁSZ gyakorlat, amennyiben úgy van alkalmazva, hogy az az adott ember felépítését (képességeit és korlátait) tiszteletben tartja. Éppen ezért felejtsük el azt, hogy "úgy kéne guggolnod, mint egy kisbaba", mert ha ezt el tudod olvasni, akkor Te már nem vagy az, és nem rendelkezel azokkal a testarányokkal, ízületekkel és erőkarokkal, amivel egy kisbaba. Guggolj úgy, mint egy felnőtt.

Tetszett, amit olvastál? Akkor a legÁSZabb, amit tehetsz, hogy megosztod az ERŐT, és ezt a cikket barátaiddal.

Az ERŐ az ÁSZ!

Felhasznált források, további olvasnivalók


[1] Barry Bogin, Maria Ines Varela-Silva (2010). Leg Length, Body Proportion, and Health: A review with a Note on Beauty, Int. J. Environ. Res. Public Health, 7(3), 1047-1075; https://doi.org/10.3390/ijerph7031047

[2] Somerset bácsi is megmondja

A bejegyzés trackback címe:

https://mtsamu.blog.hu/api/trackback/id/tr8814194387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása